Verhalen uit de Oost is voor iedereen die een connectie heeft met of interesse heeft in de Oost. Hier vind je verhalen van nu en vroeger, verhalen met een lach en een traan, verhalen van onszelf en van anderen. Daarnaast delen we ook tips voor documentaires, films, boeken, muziek, podcasts en natuurlijk hier en daar een goeie toko.

De Oost staat voor ons voor Indonesië, de Molukken, Papoea-Nieuw-Guinea, voormalig Nederlands-Indië en beyond.

Over ons
Wij zijn Dana en Ilse. Toen we elkaar in 2016 leerden kennen, merkten we al gauw dat onze familiegeschiedenissen met elkaar verbonden zijn. Een koloniaal verleden waarin onze voorouders op veel vlakken misschien wel tegenover elkaar stonden. Door een eigen onderzoek te starten naar onze wortels, komt die historische context steeds beter in beeld. Daarnaast gaan we onze ouders en voorouders meer begrijpen; waar zij vandaan komen en dus hoe wij zijn gevormd.

In 2019 reisden we samen naar Java en bezochten we het oude huis van Ilse’s opa en oma in Malang en het huis waar Dana’s moeder opgroeide en dat nog steeds in de familie is, in Bandung. Voor Dana is Indonesië het land waar ze van kinds af aan al jaarlijks kwam en waar nog veel familie woont. Ze leerde al vroeg Bahasa Indonesia spreken, de taal die een belangrijke verbinding is met haar Indonesische roots. Voor Ilse is Indonesië het land dat ze eerder enkel kende van foto’s en waar (voor zover zij weet) geen familie meer woont. Om dichterbij haar roots te komen, is ze Bahasa Indonesia aan het leren.

Onze visie
Verhalen uit de Oost is ontstaan vanuit de behoefte om beter te begrijpen waar we vandaan komen, wat onze geschiedenis is en welke rol die geschiedenis in het heden en de toekomst heeft. Als we met elkaar spreken over dit platform en wat dit moet zijn, dan is daar altijd de wens dat het voor iedereen is. We willen ruimte maken voor verschillende perspectieven, maar beseffen heel goed dat het koloniale verleden nog altijd hard doordreunt in de huidige wereld. We zijn er nog lang niet als het gaat om bewustwording, besef en erkenning. Hierover gaan we graag in gesprek en discussie en horen we graag alle verhalen.