Luistertip: Podcast Als geschiedenis in je opstaat

Kun je je iets herinneren wat je nooit hebt meegemaakt? Kun je generaties oude angst ervaren, zonder zelf te weten waar je bang voor bent?

Als tijdens het werken aan een tentoonstelling over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd plotseling Iris’ eigen familiegeschiedenis in beeld komt, ontwikkelt ze dezelfde rugklachten als die waar haar Nederlands-Molukse vader al jaren last van heeft en wordt ze overvallen door een verdriet dat ze niet begrijpt. Samen met haar vriendin Marjolijn van Heemstra volgt Iris het spoor van haar lichamelijke klachten naar een pijn van generaties terug.

Iris van Santen is projectleider bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar werkte ze ruim drie jaar lang aan de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk over de vrijheidsstrijd in voormalig Nederlands-Indië, die vorig jaar te zien was in het Rijksmuseum. En dan, na twee jaar voorbereiden, komt ook haar eigen familiegeschiedenis in beeld.

Naarmate Iris zich verder verdiept in het verhaal van haar opa Hans, ontwikkelt ook zij steeds meer fysieke klachten. Ze slaapt slecht, krijgt hartkloppingen, voelt spanning en pijn in haar buik en uiteindelijk, net als haar vader, in haar rug.

Als geschiedenis in je opstaat is een driedelige podcast van de VPRO, NPO Radio 1, OVT, Stichting Marjolijn van Heemstra en het Rijksmuseum en werd mede mogelijk gemaakt door Dutch Culture. Als geschiedenis in je opstaat is te beluisteren in je favoriete podcastapp of op vpro.nl.

Artwork: Iris Frankhuizen