Op zondag 2 april organiseert Het Scheepvaartmuseum een verhalenmiddag over de Javaanse contract migratie naar Suriname.

Verschillende sprekers vertellen over hun kijk op de Javaanse contract migratie naar Suriname, die eind 19e eeuw tot in de 20e eeuw decennialang plaatsvond.
Het belicht hiermee een relatief verborgen geschiedenis. Welke verhalen zijn hierover vandaag de dag nog te horen? En wat betekent dit voor Javaanse-Surinamers van nu?

Het programma staat in het teken van fototentoonstelling Mens op Zee, waarin portretten en verhalen, de ervaringen van zeevaarders en passagiers te zien zijn. Ook het verhaal van Satijem Martosentiko komt aan bod; zij is deze middag het startpunt voor de zoektocht naar meer verhalen van Javaans-Surinaamse contractarbeiders.

Wie waren de Javaanse vrouwen die zich voor de Surinaamse plantages lieten ronselen? Kwamen zij vrijwillig of werden ze onder dwang en valse voorwendselen naar Suriname overgebracht? Historicus Yvette Kopijn belicht de Javaans-Surinaamse geschiedenis vanuit een vrouwelijk perspectief. Hoe verging het vrouwen tijdens de bootreis en nadien op de plantages? En wat gebeurde er met de vrouwen zodra hun contract erop zat?

Het programma bestaat uit een vraaggesprek over de tentoonstelling Mens op Zee met curatoren Sara Keijzer en Rose Ieneke van Kalsbeek en een keynote van Yvette kopijn (Universiteit van Amsterdam). Daarna een panelgesprek met Gyonne Goedhoop (historicus, podcastmaker, op zoek naar het verhaal van haar overgrootmoeder), Dimitri Madimin (kunstenaar) en Silvan Vasilda en Anouk Vasilda (deelnemers Tracing Your Roots – Javaans-Surinaamse editie).

Historicus Wim Manuhutu is de moderator. Muzikale omlijsting door Harrie Djojowikromo met poëzie en terbang.

Tickets via Het Scheepvaartmuseum

Foto: Reproductie van de identificatie kaart van Satijem Martosentiko