We werden geïnterviewd door onze lieve werkgever; de Melkweg.

MELKWEGWIJS: ILSE & DANA – VERHALEN UIT DE OOST

Het is stiller dan ooit in ons pand en we beseffen het dagelijks: een lege Melkweg gaat nooit wennen. We missen jullie, de artiesten en natuurlijk: onze collega’s! In deze Melkwegwijsrubriek checken we daarom af en toe even in om te vragen hoe het gaat en wat hen nu zoal bezighoudt. Deze week met Ilse en Dana die samen het platform ‘Verhalen uit de Oost’ zijn gestart.

Wie zijn jullie en wat doen jullie bij de Melkweg?
“Hallo! Wij zijn Ilse en Dana. Ilse werkt als senior marketingmedewerker op de marketingafdeling en Dana als productiemanager op de productieafdeling. Voordat we hier collega’s werden, werkten we samen bij MOJO Concerts. Daar is een vriendschap ontstaan, waarin we al gauw ontdekten dat we, naast onze liefde voor muziek en festivals, allebei wortels en een gedeelde geschiedenis hebben in Indonesië.”

Wat is Verhalen uit de Oost?
“Een platform voor iedereen die een connectie heeft met of interesse heeft in de Oost. De Oost staat voor ons voor Indonesië, de Molukken, Papoea-Nieuw-Guinea, Nederlands-Indië en beyond. Het is een plek waar verhalen uitgewisseld worden en waar kennis wordt gedeeld. We zijn op zoek naar verhalen van nu en vroeger, verhalen met een lach en een traan, verhalen van onszelf en van anderen. Daarnaast delen we ook tips voor documentaires, films, boeken, muziek, podcasts en natuurlijk hier en daar een goeie toko.”

Vanuit welke gedachte zijn jullie dit gestart?
“Het begon met een onderzoek naar onze eigen wortels. Daarbij deden we veel kennis op, waardoor we onze familiegeschiedenis beter in een historische context konden plaatsen. We merkten dat we hierdoor onze ouders en voorouders steeds beter gingen begrijpen en hoe belangrijk dat is voor je identiteit; weten waar je vandaan komt.

In 2019 maakten we samen een reis naar Indonesië. Dana komt daar al haar hele leven, Ilse was er voor het eerst. Het was een bijzonder en cool avontuur om samen onze roots op te zoeken en onze verhalen completer te maken. Die puzzel is trouwens nog lang niet af, dus we gaan zeker nog een keer terug!

Afgelopen jaren raakten we hierover ook in gesprek met vrienden, collega’s en bekenden en beseften we dat er behoefte is aan uitwisseling van kennis en verhalen. We zien daarin wat ons en vele anderen verbindt en dat is waar Verhalen uit de Oost werd geboren. Een plek om verhalen uit te wisselen en elkaar te horen.”

Wat kunnen we nog verwachten van Verhalen uit de Oost?
“Momenteel gebruiken we de app Clubhouse als platform om verhalen uit te wisselen en daar hebben we al een paar fijne en interessante sessies gehad. Instagram gebruiken we voor het delen van tips en om te verbinden. Natuurlijk denken we ook na over andere vormen en kanalen, dus het gaat zeker niet hierbij blijven! Je kunt ons volgen op Instagram om op de hoogte te blijven. Stay tuned!”