Een documentaire waar wij benieuwd naar zijn en die te zien was in de cinema van ons geliefde Melkweg tijdens In-Edit Film Festival: Lief Indië.

Deze documentaire van Joost Schrickx gaat over de tijdloze troost van Krontjongmuziek.

Centraal staat het Indisch en Moluks Verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen. De medewerkers van het verpleeghuis doen er van alles aan om de herinnering van de bewoners aan voormalig Nederlands-Indië zoveel mogelijk te stimuleren. Met eten, de kleuren, planten in de tuin, de foto’s en schilderijen die overal in het verpleeghuis hangen, alles ademt het voormalige Nederlands-Indië.

In de praktijk blijkt echter vooral dat muziek, en dan met name authentieke Krontjongmuziek, het vermogen te hebben om herinneringen op te roepen. Op magische wijze blijken aan de typische Krontjong-tonen lang vergeten beelden uit het verleden te kleven. Daarom doet Rumah Kita er van alles aan om deze krontjongmuziek voor zoveel mogelijk bewoners zo toegankelijk mogelijk te maken.

Oorspronkelijk is Krontjong (Indonesisch: keroncong) ontstaan op Java, in buurt van Jakarta (voormalig Batavia). Onder invloed van de Portugezen ontstond deze bijzondere muzieksoort, waarbij de Portugeze vijfsnarige gitaar nog altijd de hoofdrol speelt.