Tip! Nu te zien als buitenexpositie op de Lloydkade in Rotterdam: de fotoserie Moluccan Legacies van Elizar Veerman, Uriël Matahelumual en Joaniek Vreeswijk. Met deze fotoserie willen ze de Molukse diaspora vangen in een tijdloos document om aandacht te genereren voor het landelijk Moluks monument.

Ze portretteerden onder andere de broers Simon en Frits Nussy, twee KNIL-veteranen van de eerste generatie, maar ook vertegenwoordigers van de volgende generaties komen in beeld. Zoals Njonkie Pattinama van de stichting Vlissingen-Ambon en zijn dochter Oriana, die basisschooldirecteur is. Of model Ida Kakisina en acteur Joenoes Polnaija, bekend van de film De Oost. Met Janysso, Alèssyo en Yaèzara Laijan die onderdeel van een dansgroep vormen, is zelfs de vierde generatie in beeld gebracht.

Het zijn uiteenlopende portretten, maar toch allemaal verbonden. Iets wat de gefotografeerden ook verbindt is muziek. De helft van de geportretteerden is muzikant en dat is geen verrassing. Het zit diep in de cultuur; van de tifa, een instrument dat nog steeds in Molukse wijken wordt gebruikt, tot aan alle vaders die op feestjes gitaar speelden in de tuin of woonkamer.

Lees het artikel hier.

Beeld: Elizar Veerman